Isnin, Mei 26, 2008

kerinduanku terlerai

hai, musim cuti sekolah dah bermula.. dua minggu lalu, aku ada menghantar sms pada bekas suamiku untuk 'meminjam' anak2ku untuk tempoh seminggu daripada dua minggu bercuti ini, tapi tidak mendapat apa2 balasan pun.. sabtu lepas, aku terlihat kereta bekas suamiku itu di hadapan rumah emaknya.. wah, hatiku riang kerana menyangkakan aku berjaya 'meminjam' anak2ku.. tanpa berlengah aku mendail nombor BS [ bekas suami ] untuk bertanyakan hal itu.. "mana boleh pinjam2", itu jawapannya bila aku mengajukan permintaanku.. hampanya rasa hati hanya Tuhan yang tahu.. sebak benar dadaku.. mereka anak2ku, aku juga ada hak ke atas mereka.. sepatutnya aku tidak perlu meminta izin darinya.. sepatutnya dia sendiri tahu untuk menghantar anak2ku pada aku..

kenapa aku tak melawan kata2nya? sebenarnya aku tak suka untuk berbalah dengan BS kerana aku khuatir selepas ini, aku langsung tidak berpeluang untuk bertemu dengan anak2ku.. lagi pula, aku benar2 terkedu dengan kata2 itu.. mataku terasa panas.. mujurlah tidak lama selepas itu, Faris datang ke rumahku.. itupun selepas ku panggil setelah terlihat dia bermain bola bersama bapa saudaranya.. Faris ni agak penakut sedikit, takut benar dimarahi ayahnya jika ketahuan dia datang ke rumahku.. selepas 15 minit, dia tergesa2 nak pulang ke rumah neneknya.. aku berpesan agar menyuruh kakak dan abangnya datang berjumpaku..

petang itu, pukul 5.30, selepas habis aku menonton cerita 'mohabbatein', anak2ku pun terpacul di depan rumahku.. selepas berbual dan minum2, Farah menyuruhku menelefon ayahnya untuk meminta izin agar membenarkan mereka tidur bersama aku pada malam itu.. mereka akan pulang ke Bentong pada hari ahad esoknya.. aku teragak2 juga untuk berbuat demikian, takut permintaanku di tolak lagi.. aku tak mahu merasa hampa untuk kedua kalinya.. tapi aku tidak sampai hati mengecewakan permintaan Farah, lalu aku mendail lagi nombor BS.. bila aku menyuarakan permintaanku yang ini, seperti ada harapan untukku.. dia minta tempoh untuk berfikir dan akan menghubungiku semula.. keriangan berbunga di hatiku..

menjelang 8 malam, aku mula resah bila BS masih tidak menghubungiku.. menurut anak2ku, ayah mereka bercadang untuk pulang ke kampung ibu tiri mereka malam ini.. jangan2 mereka dah bertolak, kata hatiku.. aku mendail nombor BS, mulanya ada deringan tapi dimatikan.. bila aku mencuba lagi selepas itu, yang kedengaran cuma peti suara menyambut helloku.. aduh, ni mesti dia dah matikan handphone ni, getus hatiku.. aku cuba lagi mendail untuk 4, 5 kali lagi tapi tetap juga sama.. keresahan hati tak dapat di tahan2 lagi, lantas aku mengajak suamiku pergi ke rumah bekas ayah mertuaku yang jaraknya cuma selang 5 buah rumah sahaja..

mulanya aku teragak2 juga nak beri salam, lebih2 lagi bila terlihat bekas adik2 iparku juga ada.. ku kuatkan semangat dan meluncur salam dari mulutku.. salam bersambut dan aku di jemput masuk tapi aku menolak dengan baik.. biarlah aku berjumpa BS di luar sahaja.. kalau aku masuk, pasti aku jadi gementar yang teramat.. "biarlah anak2 tidur denganku, nak pinjam seminggu tak boleh", kataku bila melihat BS teragak2 untuk memberi keizinan padaku.. "nantilah abang fikir, nanti abang call", itu juga jawapan yang aku terima.. sakitnya hatiku, susah sangat ke nak buat keputusan? aku melangkah pulang ke rumah.. mujur suamiku amat memahami perasaanku.. airmata yang hampir menitis tadi, seolah2 masuk semula..

setengah jam selepas itu, ketika aku sedang melayan perasaan walaupun mata terpaku di kaca televisyen, telefonku berdering.. "abang izinkan anak2 tidur dengan awak", seronoknya bila aku mendengar BS menuturkan kata2 itu.. memang gembira sungguh aku bila Farah dan Faris tiba sejurus selepas itu.. "eh, mana Faiz?", tanyaku bila melihat mereka cuma berdua sahaja.. "abang tak nak ikut", sambut Faris.. rupa2nya dia nak menonton konsert AF akhir malam itu.. maklumlah rumahku tiada Astro.. tak pelah, mungkin setelah konsert tu habis, datanglah dia, kataku memujuk hati sendiri.. tapi, hampa, sampai mataku terlelap, Faiz tak muncul jua..

0 jejak bertapak: