Jumaat, Jun 06, 2008

masalah kenaikan harga

sesekali teringin jugak nak bercakap masalah negara ni.. hari rabu lepas, bersamaan dengan 04 Jun '08, Pak Lah umumkan harga minyak naik.. dengan segeranya aku mengajak suamiku pergi mengisi minyak, sementara masih harga lama ni.. sampai di Sungai Petai, dari jauh dah terlihat deretan kereta yang beratur di Petronas, siap dengan kereta peronda polis yang mengawal kesesakan.. suamiku terus memandu ke arah Alor Gajah kerana tidak mahu turut beratur di situ.. 'mesti kat sana pun jammed jugak ni', kataku.. sampai di Tebat, keretaku dah tersangkut di hadapan JKR, langsung tak bergerak lagi.. 'huh, lagi teruk dari tadi', keluh suamiku.. masih lagi berusaha untuk ke pekan Alor Gajah untuk mengisi minyak di Petronas, suamiku berpatah balik untuk melalui highway ke Alor Gajah..

keluar sahaja dari simpang di masjid As-Syakirin, deretan kereta sudah pun hampir sampai di hadapan pintu pagar masjid.. terus suamiku ikut beratur.. dari pukul 9.15 malam, keretaku beratur hampir satu jam setengah untuk sampai ke Petronas yang jaraknya tak sampai satu kilometer.. satu pengalaman yang tidak pernah aku rasai.. aku kasihankan aiman yang terpaksa kehausan susu.. 5 minit sebelum sempat tiba di Petronas, aiman dah pun tertidur..

bukan tujuan aku untuk berpolitik di sini tapi kalau mendengarkan ceramah Datuk Seri Anwar Ibrahim [DSAI], dia kata Petronas dapat untung berpuluh2 billion Ringgit.. bak kata DSAI, apa salahnya kalau Petronas kurangkan keuntungan mereka untuk kebaikan semua rakyat.. tak payah la ekspot lagi minyak tu, gunakanlah semua untuk rakyat.. tak boleh ker?

0 jejak bertapak: