Sabtu, Mac 14, 2009

terkenang semasa dulu..

aku baru balik dari kanada.. hehe.. baru balik dari blog uncle lee yang dok kat toronto, kanada tu, la.. dia cerita pasal zaman muda2 dulu.. tetiba teringat kat arwah ayah la pulak..

arwah ayah yang aku ingat, seorang yang tegas pada anak2.. lebih2 lagi pada 2 orang abang aku.. dan, aku anak manja ayah.. mungkin sebab aku anak perempuan sulung dan jarak aku dengan arwah adik aku sejauh 7 tahun.. aku dapat adik masa dah darjah satu.. sebab tu ayah sayang aku lebih.. menurut emak, ayah panggil aku 'darling'.. kalau umur ayah panjang, mungkin panggilan tu kekal sampai aku besar, kann.. macam darling ngasri tu.. huhu..

ayah selalu semak buku2 sekolah aku dan abang2.. aku masih ingat lagi, ayah tegur ejaan 'cupboard' aku salah.. padahal masa tu, cikgu dah check dah.. ayah tuliskan ejaan yang betul kat sebelah tulisan aku tu.. bila buku tu dihantar untuk kerjarumah yang berikutnya, cikgu aku perasankan tulisan ayah tu.. cikgu aku puji keprihatinan ayah..

ayah aku juga seorang yang mengikuti perkembangan semasa.. kalau tengok gambar2 nya, ada fesyen rambut beatles, ada fesyen rambut elvis presley.. lagu2 beatles menjadi halwa telinga masa aku kecil2.. sampaikan abang2 aku pun hantu beatles..

ayah meninggal dunia masa aku darjah empat.. ayah kena serangan jantung.. masa tu emak baru 3 hari melahirkan adik bungsuku.. waktu itu baru jam 8.30 pagi.. aku pun belum bangun lagi.. tetiba dengar macam bunyi orang jatuh.. bila aku bangun, aku nampak ayah dah terlentang kat sebelah meja makan.. ayah dah tak sedar bila kami panggil ayah..

malam sebelum ayah meninggal, ayah sempat beri nama pada adik.. peliknya, kami adik beradik semuanya bermula dengan 'noor az' tapi adik aku lain sikit.. namanya 'noor as'.. dan mak ada cerita dengan aku, bila adik lahir, ayah cakap yang dia dah menang.. sebab anak emak cuma 2 orang tapi anak ayah dah ada 3 orang.. saat ini, aku rindukan ayah..

15 jejak bertapak:

LotsOfLove-Pearls berkata...

Salam Kak..
Sakit menanggung rindu pada insan yang dah pegi jauh..

semoga ayah ditempatkan di kalangan insan2 yang diredhaiNya..

Rindu akak..

sakurasa 2 berkata...

nor,
sedih akak baca cerita nur ini terlalu awal kehilangan ayah tersayang,moga ayah nor bersama orang2 yang soleh.

Uncle Lee berkata...

Hi Nurdaniella, saya terperanjat thought you had come here to Toronto, ha ha.

I guess if not for Elvis Presley, my hairstyle would be the typical Chinaman type, short top and sides.

Ha ha, back in the 60's boys started looking like Elvis, long sideburns too. Some cannot grow sideburns used charcoal, honest! Ha ha.

Guess your dad was something too...the kind of father we all should have.

You have a nice day and keep well, Lee.

nurdaniella berkata...

LOL, memang perit rasanya.. kata orang, makin lama makin lupa.. tapi, akak rasa makin lama, makin rindu pulak..

sakura, itu semua takdir, kann.. kita terpaksa terima.. mudah2an, ayah ditempatkan bersama2 orang yang beriman.. aamiiinnnn..

uncle lee, haha.. me going to toronto?? macam banyak duit.. i wonder whether you have your own sideburn or you also use charcoal too?? hehe..

LotsOfLove-Pearls berkata...

Makin lama makin rindu..
ya kak..
kenangan yang ada itulah yang membuatkan kita merinduinya..

adik punya abang dan kakak tapi mereka telah meninggal sebelum adik lahir ke dunia dan adik tak ada rasa rindu cuma rasa ingin mengenali mereka tapi berbeza rasa dengan mak, ayah and yang terbaru ialah Vieo..
Kita ada kenangan dengan mereka dan kita tak pernah berhenti untuk mengingati mereka..

@cu SaYaNg berkata...

kak daniel cite psl arwah,acu pun teringat pd arwah ayah acu..
dia seorg guru besar yg tegas..muka garang tapi ati baik.
ingt lg masa darjah 5,1st time acu tak dapat tempat dalam top 3 masa keputusan exam penggal pertama,dia tak marah...tapi segala kebebasan acu di tarik..huhuhu...apa yg acu minta tak dipenuhi...uwaaaa..

smp acu dapat balik no 1 baru le kesenangan & kebebasan acu di beri semula...berkat didikan arwah ayah Alhamdulillah acu jadi 'orang' sekarang nie...kalau dimanjakan je,tak tau le jadi apa acu nie..

LotsOfLove-Pearls berkata...

Kak..
Kak kat ner?
Adik rindu sangat kat akak..

kakyong berkata...

salam,,

jemput ke blog.. ada award..

Uncle Lee berkata...

Hi Nurdaniella, hey..I didn't use charcoal, ha ha ha. No need. You know, for some reason or other, my mom doesn't mind I simpan rambut panjang, long sideburns, but she drew a line where moustache is concerned.

I think she seen too many movies crooks normally have moustache, ha ha. And I did want to keep a moustache, but then 007 got none, so I changed my mind, ha ha.

You have a nice day, 003.

nurdaniella berkata...

LOL, bagi kita mereka tetap hidup.. hidup dalam hati dan ingatan kita..

acu, betul tu.. berkat didikan ayah, kita berjaya jadi orang.. biarpun sekarang ni, akak kurang berjaya, tapi akak tak putus asa..

LOL, akak kat melaka.. turun la sini..

kak yong, terima kasih yer..

uncle lee, hehehe.. you're lucky because you have an open minded mother.. oohh, so you're 007.. hehe..

PUTUBAMBU berkata...

very touching...!

al-fatihah buat arwah...

LotsOfLove-Pearls berkata...

Hehe..
mcm jauh jer..
next time i will kak...

nurdaniella berkata...

putu, syukur sebab putu masih punya apak.. kalaulah akak ada peluang untuk jaga ayah.. huhu..

LOL, melaka tak jauh la dik.. nak seribu daya, tak nak seribu dalih.. *wink *wink..

naz ilyn berkata...

salam...
bersabarlah..kkdg kita teramat merindui orang yang tiada... dan amat menyesakan kerana rindu ini tiada ubatnya... banyakkan sedekah AlFatiha

nurdaniella berkata...

salam naz, betul cakap naz tu..