Sabtu, Mei 23, 2009

semangat yang hilang..

entah kenapa, aku merasa lemah saat ini.. seolah2 aku dah tak ada semangat nak teruskan hidup.. dah tak berdaya nak menjalani rutin harian dalam hidup aku ni.. aku rasa bosan yang teramat.. dah dekat dua minggu dah aku rasa macam ni.. penat la nak mengharungi hari2 yang membosankan macam ni..

aku tak boleh berterusan macam ni.. aku kena mencari semula semangat aku yang dah hilang entah ke mana ni.. aku kena fikirkan orang2 yang mengharapkan aku.. orang2 yang menyayangi aku.. aku tak boleh nak pentingkan diri sendiri jer..

aku kena berjuang untuk mereka.. mereka yang amat memerlukan kehadiran aku.. ya, aku kena berjuang untuk hidup demi anak2 aku.. anak2 aku yang jauh di mata tapi sentiasa dalam hati aku ni.. aku rindukan mereka.. rindu dengan sms2 dari abang.. entah apa khabar mereka di saat dan ketika ini..
aku kena bangkit.. aku tak boleh terlalu mudah patah semangat.. aku masih ada mereka dan juga teman2 dalam dunia blog ni.. aku tak boleh terlalu mengikut kata hati.. aku tak boleh terlalu mendengar kata2 negatif dari orang2 di sekeliling aku.. pedulikan dengan kata2 mereka.. bukan mereka yang membantu di saat aku dalam kesusahan.. bukan mereka yang menghulurkan bantuan di saat aku memerlukan.. bukan mereka!! mereka hanya tahu untuk mencemuh dan mengata.. bagi mereka, dunia mereka sudah terlalu sempurna.. pedulikan mereka!!
aku harus berfikiran positif.. bila aku sudah mampu nanti, aku akan keluar dari dunia mereka2 ini.. aku akan cipta dunia aku sendiri.. sebuah dunia yang tiada kata nista.. sebuah dunia di mana tekanan akan dapat dihindari.. sebuah dunia aku sendiri.. yakin boleh!!!

20 jejak bertapak:

LotsOfLove-Pearls berkata...

Baiknya akak memberi semangat kepada diri sendiri..
Terus bangkit Kak..
Dik xleh nak cakap banyak coz my life cnt be helped oso..
Hahaha..
Stress, pressure around me and sometimes i cnt handle it..

apa yg dik buat is pray..
wanna cry but i cnt..
eat and sleep..

terus berjuang k kak..
dik sangat yakin yg kak boleh..

arryani berkata...

K Nur

Percayalah, setiap org ada jambatan yg dilalui. Ada yg panjang bercabang2. Dan ada yg pendek, terus sampai destinasi..

Yang panjang bercabang2 nih, memang memenatkan..TAPI kena ingat, macamana lebihnya usaha kita, maka lebihlah apa yg kita akan dapat kelak.(bahagia yg berlipat ganda)

Masaalah buat kita semakin kreatif sebenarnya..Tu bg mereka yg think positif..Jadi cuba utk think begitu.

Jgn mudah mengalah. Banyakkan berdoa. Allah sentiasa disamping org2 yg sabar. Lagi banyak dugaan...tanda lagi kuat kasih sayang Allah pd akak.

p/s cuba amik satu kertas...tulis perkara2 yg akak tak suka...Tulis dangan tulisan besar2 pun tak apa, tanda nak marah nih!!..Tulislah apa2 yg difikirkan patut...segala macam perkara yg berserabut kat kepala....

Lepas tu...gonyok2 kan kertas tu....ramas sekuat yg mahu...pas tu buang!! Adakalanya saya amalkan benda nih..

Kalau saya critakan masaalah saya pada akak, pasti akak tak percaya. sememangnya kita telah diagihkan bhg msg2. Tapi kena yakinkan diri, yg kita mampu harunginya...

Love you alwey....


p/s maaf, saya selalu jenguk blog ni..tapi tak up date. Bila saya tak jenguk...ketinggalan 2-3 N3 pulak...Confuse...Blog akak takleh link eh..nape??

mountdweller berkata...

Salam anakanda.

Carilah kekuatan dan ketenangan denga berzikir dan berselawat. Insya Allah kekuatan dan ketenangan akan diperolehi.

LotsOfLove-Pearls berkata...

Dear Sis..
see.. we LOVE ya kak..
kami hanya boleh memandikan kak dengan kata2 dan selebihnya bergantung ngn kak..
sungguh, dik xleh nak cakap banyak coz dik masih 'mentah' nak harungi hidup ini.
tapi setakat yg dik alami, syukur dik boleh even sampai satu takat dik memang tak boleh..
even now, serabut minda dik tapi dik berusaha xnak layan.
paling mengerikan ialah apabila dik sendirian...
pelbagai hasutan2 yang membuatkan dik 'rebah'....

segalanya terletak di tangan kita kak..

you can kak..

"aku sentiasa diuji.. tapi, aku redha kerana hidup tanpa ujian pastinya membosankan.."

dnasura berkata...

semoga kak dipermudahkan urusan..

elakkan depressi k, semoga Allah mendengar rintihan dan membuka ruang bagi memudahkan segalanya..

take care kak

^_^

chekdenoor berkata...

Nur,

Cuma amalkan membaca doa munjiyat yang terdiri dari 7 ayat alquran.... kerana akak sendiri mengamalkan ayat itu bila hati akak runsing dan memerlukan bantuan ALLAH. Akak juga sarankan anak-anak membaca ayat ini apabila menghadapi kesulitan dan kesusahan ...kerana melalui ayat ini ALLAH berjanji akan membantu kita.

Betul kata nur, bila kita kesusahan, hanya ada kita yang akan menghadapinya ...so ...kuatkan hati...ok

sis_nita berkata...

haaa..
camni laa camni laa..
idup kita camni laa..
kena positif!

sbb kalo kita asik memikirkan masalah yang kita hadapi.. tanpa mencari jalan penyelesaian yang sepatutnyer.. maka akan selama-lamanyerr laa jiwa kita bergelut dengan kata2 hati yang lebih membawak kita ke arah "MURUNG"

idupppppp NUR..!! NUR BOLEHHH..!!

cahayaqaseh berkata...

salam kak,


kak jangan pikirkan sgt masalah kak tu
lagi difikir lagi fikiran akan berceramuk dan secara tak langsung ia akan menganggu emosi akak.

akak banyakkan berdoa,
pas tu banyak baca surah yassin
insya allah, akak akan temui ketenangan di situ.

qaseh pun banyak masalah
kalau diturut perasaan,
qaseh boleh mati..
tp qaseh tetap cekalkan hidup qaseh...
sbb qaseh tak mahu mengalah
walau susah macam manapun qaseh tetap akan lalui juga

jadi qaseh pun nak akak macam tu juga.

LotsOfLove-Pearls berkata...

Cheers!
semoga kak lebih kuat hari nie...

ramai org sayangkan akak..

kayteeze berkata...

Err....samalah dengan kak tie ni, Nur... Kak Tie rasa lemas laa... lemas dengan dugaan yang melanda..

Maaflah, kak tie tak tahu nak bagi respond yang diharapkan... kalau Nur ada dekat dengan kak tie, tentu kita sama2 gi dok kat pantai dan merasai nikmat dunia sekejap..hu hu...

@cu SaYaNg berkata...

akak cayang...
nape nie?
jgn le cpt patah semangat ye kak
kami kan ada..
kawan2 blogger akak nie sentiasa di samping akak...
akak byk kn bersabar ye...

nurdaniella berkata...

LOL, thanks yer dik.. akak terpaksa cari sesuatu untuk motivasi diri sendiri.. huhu..

arryani, akak rasa akak nyer jambatan gantung, kot.. sebab tu selalu sangat teroleng2.. masalah update n3 tak leh masuk kat link tu adalah masalah akak dari dulu lagi.. dah buntu kepala otak akak fikir..

ayahanda mountdweller, terima kasih ayahanda.. insya Allah, saya akan amalkan..

LOL, huhu.. adik memang seorang adik yang baik.. sentiasa memberikan akak semangat.. adik pun kena tabah jugak yer.. sama2 la kita berjuang..

dnasura, terima kasih yer, dik..

kak chekdee.. hmmm, itu aje yang mampu menenangkan hati kita, kan kak.. saya nak amalkan baca surah yaasin setiap kali selepas solat subuh.. moga akan diberi ketenangan dan dipermudahkan segala urusan..

sis_nita, hehe.. susah sebenarnya kalau hidup di sekeliling mereka yang berfikiran negatif ni.. boleh bantut cita2..

cahayaqaseh, terima kasih yer dik.. akak akan amalkan, insya Allah..

LOL, huhu.. tak sangka pulak ramai yang sayang.. terima kasih dik..

kak tie, jom kak.. kita gi dok tepi laut.. rasa macam nak menjerit puas2 kat tepi laut tu..

acu sayang, dah balik?? syukur acu selamat pergi dan balik.. terima kasih yer.. harap2 akak akan ok lepas ni..

@cu SaYaNg berkata...

akak,acu tgk list link blog kt sblh tu mcm x de je link acu nye
:-(..huhuuhu

nurdaniella berkata...

acu, sori la dik.. akak pun tak perasan.. tapi itu tak bermakna akak dah lupakan acu tau.. ni semua gara2 rumah baru ni la.. huhu.. sori banyak2 yer..

sis_nita berkata...

tadi kita tutup pintu jap.. nak cat umah.. huhuhu.. pastu tak blehh nak komen blog sendiri laa pulak..

tensennnn..!

nurdaniella berkata...

sis_nita, huhu.. rajin betul la awak ni mengecat rumah yer.. dah cantik dah rumah baru tu..

mawar merah berkata...

Salam kenal, akak tersesat masuk ke sini melalui kamalfnd nyer blog. cantik dan menarik, jemput ke umah akak.

nurdaniella berkata...

mawar merah, salam kenal jugak.. terima kasih sebab sudi masuk..

kakyong berkata...

salam daniella,

kakyong setuju dgn saranan uncle mountdweller..
semoga terus positif... :)

nurdaniella berkata...

kak yong, terima kasih..