Isnin, Mei 18, 2009

tekanan dalam diri..

semalam petang, aku menonton rancangan national geographic.. rencana tentang bagaimana tekanan dalam hidup akan memberi kesan pada kita.. bukan sahaja tekanan pada perasaan tapi juga pada hormon2 dalam badan..

tekanan akan turut mempengaruhi jangka hayat seseorang individu itu.. semakin banyak tekanan, semakin pendek umur kita.. huhu.. tekanan juga akan menambah adrenalin dalam tubuh badan kita.. ini akan menyebabkan kita di serang darah tinggi..

jadi, marilah kita bebaskan diri kita dari tekanan.. boleh ker?? semua orang ada tekanan dalam hidup, kann.. sama ada tertekan di tempat kerja, dengan boss ataupun di rumah, dengan suami dan anak2.. kita memang tak dapat lari dari tekanan.. tekanan juga adakalanya memberi kita semangat untuk berjaya..

setiap kali kita merasa tertekan, kita kena cari cara dan tempat untuk meluahkan tekanan tu.. jangan simpan dalam hati.. kalau ada blog, luahkan dalam blog.. tapi, tak semuanya sesuai untuk dikongsikan kat blog, kann.. kalau sesuatu yang lebih peribadi, kita luahkan kat dalam diari.. jangan simpan dalam hati.. mungkin dengan cara ni, kita akan merasa lebih tenang.. dan tekanan pun kurang.. umur pun mungkin lebih panjang.. hehe..

11 jejak bertapak:

LotsOfLove-Pearls berkata...

..thts y v need to share..

speaks all ya probs then u'll b ok..

anytin', juz share wif me kak..

hehe..

naz ilyn berkata...

salam...
haiii manis nyer rumah baru... nampak lebih muda gitu... kalau selalu tertekan dan berkerut nanti lagi cepat tua tau.

arryani berkata...

Saya memang makan hati ngan umah baru k Nur nih...(jeles) TAPI...nasib baik ada lagu siti sifir nih..Terubat jugak hatiku..

nurdaniella berkata...

LOL, ye la.. lepas ni akak nak luahkan segala2 nyer.. jangan jemu nak baca pulak yer.. ngeeee..

naz ilyn, hihi.. ni salah satu nak kekalkan 'kemudaan' gitu.. hidup cuma sekali, soooo kita enjoy!!

arryani, hehe.. jangan ar jeles2.. cuba ar cari kat sini http://www.lenatoewsdesigns.blogspot.com/

PUTUBAMBU berkata...

mmg tgh tertekan jugak ni.. sabor je lah..

nurdaniella berkata...

putu, hehe.. jangan tertekan selalu.. nanti tak pasal2 kena darah tinggi pulak.. jaga kesihatan, ok..

LotsOfLove-Pearls berkata...

tak kan jemu kot..

sila..
sila..

cahayaqaseh berkata...

meluahkan adalah jalan terbaik utk mengelakkan tekanan.

salam kenal.

nice blog

nurdaniella berkata...

LOL, huhu.. jangan ar jemu ngan akak.. luv u..

qaseh, salam kenal juga.. terima kasih sebab sudi bertandang..

maza berkata...

erk!

Nabi SAW bersabda antara maksudnya ialah untuk murahkan rezeki dan panjang umur ialah dengan panjangkan silaturahim!

hmm

agaknya dengan cara ini juga dapat mengurangkan tekanan kot!

hehehehe

nurdaniella berkata...

salam maza.. rencana tu dibuat menurut kajian sains.. bagi kita umat Islam ni, ajal maut di tangan Tuhan.. cuma kita jangan terlalu tertekan dalam hidup ni..