Selasa, Januari 20, 2009

AKPK

korang mesti biasa tengok iklan pasal akpk ni, kan.. dulu, aku tak ambik pot sangat pasal iklan ni.. tapi, bila angah bawak aku gi kat akpk ni masa bulan 6 tahun lepas, barulah aku faham fungsinya..

akpk ni macam orang tengah la yang akan berbincang dengan pihak bank bagi melunaskan hutang2 kita yang tertunggak pada pihak bank.. sebenarnya aku kena black-list dengan EON bank.. pasal kereta proton iswara yang aku beli atas nama aku.. dan angah pulak jadi guarantor.. so, angah pun 'terblack-list' sekali la.. tu yang dia berusaha bawak aku gi kat akpk tu.. huhu.. anyway, terima kasih la pada angah.. kalau tak, entah sampai bila aku kena black-list ni..

bukannya aku tak nak bayar duit kereta tu.. masa kereta tu kena tarik, biasa kan diorang bagi tempoh 3 minggu untuk tuntut balik.. time tu, memang tak de duit nak gi tebus balik.. terpaksalah aku naik mahkamah lepas kereta tu kena lelong.. aku ingat lagi, hakim tu cakap, "ok, awak pergi ke EON bank dan bincang dengan mereka cara untuk bayar duit kereta tu".. aku pun terus je la pergi kat EON bank..

bila pegawai tu tanya aku nak bayar berapa tiap2 bulan, aku jawab la, "saya boleh bayar RM200".. tup tup pegawai tu boleh cakap,"awak kena bayar duit muka dulu.. macam nak ambil kereta".. aik, naper pulak boleh jadi macam ni?? "awak kena bayar RM3,000 dan bulan2 kena bayar RM300.. kalau boleh, kita nak selesaikan dalam masa 2 tahun".. pegawai tu cakap la..

"eh, tadi hakim tu cakap boleh bincang dengan bank".. masa ni aku dah bengang sikit.. sikit jer.. "ye la, tapi kita bukan badan kebajikan".. dia boleh jawab macam tu.. masa ni aku dah bengang banyak sikit.. "kalau macam ni, baik tak payah naik mahkamah.. you hantar jer surat cakap itu macam".. lepas jer aku cakap macam tu, aku terus keluar.. sakit betul hati aku.. rasanya kalau aku bincang lagi, mau lagi kesat kata2 yang terkeluar nanti.. insiden ni berlaku 4 tahun yang lepas.. padan muka pegawai bank tu.. konon2 nak settlekan dalam masa 2 tahun.. huhu..

sebelum aku pergi akpk tu, aku ke EON bank dulu.. nak dapatkan penyata terkini tentang hutang aku kat diorang.. masa kereta tu baru kena tarik, hutang aku baru RM12 ribu lebih.. sekarang ni dah jadi RM16 ribu lebih.. RM4 ribu tu dia punya bunga.. dan aku kena bayar duit muka sebanyak RM4 ribu..

akpk janji akan tolong aku untuk bayar RM200 sebulan.. tanpa perlu bayar duit muka.. dan pegawai akpk tu juga janji nak tolong hapuskan bunga tu.. maknanya aku kena bayar duit pokok sahaja..

aku hantar borang akpk tu pada 17/09/2008.. dan pada 07/01/2009, aku dapat surat dari akpk yang mengatakan permohonan aku telah di persetujui.. yess!!

dan, pada 17/01/2009, aku dah mula buat pembayaran pada EON bank sebanyak RM200 sebulan.. kalaulah pihak EON bank hapuskan duit muka tu dan setuju aku bayar RM200 pada tahun 2005 tu, mungkin sekarang ni aku dah boleh beli kereta baru dah.. tak de la aku bersusah payah naik bas.. kulit aku pun dah semakin gelap ni.. huhu..

15 jejak bertapak:

Tie berkata...

Hmm..kak tie tak ada pengalaman gini...lesen pun tak ada...hi hi..

Mujur ada drebar setia...he he..

fahana_ann berkata...

huhuhuu..saya link blog ni..tengok banyak komen kat erisya-celahkehidupan punya blog..hehehe

PIKIRSENDIRILAH berkata...

AKPK tu ape..nama panjangnye?
terus terang bagitau tak tau so nak tau ni..

nurdaniella berkata...

kak tie, kalau boleh saya pun nak jadi macam kak tie.. ada driver sendiri.. tak yah pening2 pikir..

fahana, terima kasih..

pikir sendirilah, akpk tu agensi kaunseling dan pengurusan kredit.. bagus untuk mereka2 yang black list sebab kereta ataupun kad kredit..

LotsOfLove-Pearls berkata...

Black List tak bayar pinjaman PTPTN ada ker?
huhu, nak tolong kwn LOL yg xle nak ke luar negara coz prob PTPTN..
Cian dier..

nurdaniella berkata...

LOL, cuba la gi tanya.. macam akak ni satu kes jer.. pegawai akpk tu kata ada yang sampai 13 kes kena black list.. kebanyakannya kredit kad..

fazemy berkata...

perit betul dugaan hidup akak. tp saya respek akak. sbb akak tros bertahan smpai harini. akak tak pernah lari dr masalah. dn akak cuba selesaikan smua masalah yg ada. all the best kak. saya doakan kesenangan akak slalu. aminnn

LotsOfLove-Pearls berkata...

suh dia tnya ar..
dik pown selalu dgr iklan neh..

"pesanan ini dibawakan oleh akpk.."

nurdaniella berkata...

fazemy, terima kasih bebanyak.. rasanya hidup akak tak pernah sunyi dari masalah..

LOL, ye la.. suruh dia jer tanya.. diorang pun ada hotline..

Suka Bebel berkata...

buleh ke cenggitu?kalau ada banyak utang ngan banyak bank dia buat mcmana plak?

nurdaniella berkata...

suka bebel, kalau black-list ngan banyak bank, kita bayar terus pada akpk.. nanti akpk akan agih2 kan pada bank2 tersebut.. sonang ceghito..

erisya nor berkata...

kak nurdaniella....dulu pernah cuba masuk website akpk tapi tak leh masuk...sampai sekarang tak cuba lagi. bagus akpk tuh...dia ajar cara nak uruskan wang kan? paling penting boleh consolidate utang..cuma bayar pada satu tempat jer...lega banyak!

memang kena bersabar kak...dulu erisya pun cam akak...tahap tak tahan...banyak godaan lak tuh...ikut ati memang nak cari pengganti jer...alhamdulillah...sikit2 kami selesai masalah bersama...sampaikan ada org bgtahu..." kalau isteri I di tempat U ni, pasti dah lama cabut lari!" Bila sumer masalah sama2 tanggung maka cinta yang layu segar kembali...malah lebih mekar mengharum dari masa mula kawin :)

sungguh manis buah kesabaran!

nurdaniella berkata...

erisya, memang akpk banyak membantu.. kerenah bank ni kekadang menyakitkan hati.. tak abih2 nak makan bunga jer..

PUTUBAMBU berkata...

oh..bagus yek akpk ni.. byk membantu..

kak putu pun kena gi lah.. byk hutang gak ni...

nurdaniella berkata...

putu, pergilah.. sekurang2 nya terlepas beban nak pikir pasal utang ni.. ada orang lain tolong pikir untuk kita.. hehe..